Covid19

Een veilige reis voor iedereen

Veilig op reis tijdens en na de Covid19 pandemie

Bijgewerkt 15 september 2021

Het is een vreemde tijd en Covid-19 heeft veel onzekerheid gebracht. De wereld is druk bezig met vaccineren zodat we hopelijk snel weer het dagelijks leven kunnen oppakken zoals we gewend waren, zonder anderen in gevaar te brengen en zonder overvolle ziekenhuizen.

De landen in Zuidoost-Azië waren in 2020 minder hard getroffen door Covid19, maar met de komst van de Delta variant van het SARS-CoV-2 virus hebben de landen in Zuidoost-Azië nu helaas ook te maken met diverse lockdowns en volle ziekenhuizen. Dit verschilt sterk per regio, maar het is helaas wel van invloed geweest op hun plannen om de bestemming weer toegankelijk te maken voor toerisme.

Ook verschillen de maatregelen enorm per land. Vooral doordat de financiële impact van het wegvallen van het toerisme voor de landen in Azië enorm verschilt. Het BNP van zowel Thailand als Indonesië bestaat voor een enorm deel uit Toerisme. Maar ook andere landen hebben enorm te lijden onder het gemis van de inkomsten die direct en indirect verbonden zijn met het verwelkomen van gasten uit bijvoorbeeld Nederland en België.

Het lijkt er dan ook op dat Thailand en Indonesië snel hun grenzen zullen openen. Zij hebben voorrang gegeven aan medewerkers in de toeristische sector binnen hun vaccinatie strategie. Zo creëren zij veilige ‘bubbels’ waar gevaccineerde toeristen naartoe kunnen reizen, wanneer 70% van de lokale bevolking gevaccineerd is. Enkele regio’s in Thailand zoals Phuket en Koh Samui zijn daardoor op dit moment al toegankelijk. Waarschijnlijk volgen landen als Laos en Cambodja snel dit voorbeeld. Deze laatstgenoemde landen hebben namelijk al een hoge vaccinatiegraad in verband met het COVAX-programma. Maar ook Japan en Vietnam denken in oktober hun grenzen te kunnen openen. Helaas is Myanmar nog niet toegankelijk door de politieke situatie aldaar.

Op dit moment heeft de Nederlandse overheid bepaald dat alle bestemmingen buiten Europa afgeraden worden voor toeristische reizen middels een negatief reisadvies met kleurcode oranje. Gelukkig ontvangen we geluiden dat de reisadviezen voor de bestemmingen buiten Europa snel zullen worden herzien. Dat betekent dat het algemene reisadvies en kleurcode oranje komt te vervallen en er specifiek per bestemming een reisadvies en kleurcode zal worden bepaald. De nieuwe kleurcode zal afhankelijk zijn van de situatie op de bestemming en hun reglementen ten opzichte van reizigers uit Nederland. De reisadviezen voor België zijn zeer vergelijkbaar.

 

Heb ik een vaccinatie paspoort nodig? 

Zodra je op vakantie kunt, zul je een bewijs moeten kunnen tonen dat je geen risico vormt voor de lokale bevolking. Hierdoor zie je ook in Azië de discussie ontstaan hoe dit het best geïmplementeerd kan worden.

Voor bepaalde bestemmingen in Afrika wordt daarom al lange tijd een verplicht vaccin gevraagd voor gele koorts, welke je met een vaccinatiepaspoort dient aan te geven bij binnenkomst in het land. Wij verwachten dat ditzelfde van toepassing zal worden voor een Corona vaccin. Wanneer je een vaccinatie via het GGD krijgt, geven zij je een uitdraai van je naam, type vaccin en datum. Wel raden wij zeer aan de vaccinaties ook bij te laten schrijven in een vaccinatie paspoort. Vraag bij het krijgen van het vaccin dus om een stempel, sticker of ander bewijs in dit (gele) vaccinatie paspoort. Indien je dit vaccinatieboekje nog niet hebt is deze hier te bestellen via de Staatsdrukkerij. Dit vaccinatieboekje is internationaal erkent.

Wat uiteindelijk de reglementen gaan worden per bestemming is nog niet duidelijk. Deze zullen we met je bespreken bij het boeken van je reis.

 

Een wirwar van reisadviezen

De Nederlandse overheid werkt al jaren met een kleurensysteem voor vakantiebestemmingen als het gaat om reisadviezen. Code groen en geel geven aan dat je zonder problemen naar deze bestemming op vakantie kunt gaan. Bij code geel zijn er vaak wel lokale veiligheidsrisico’s die je in acht dient te nemen. Bij code oranje en rood worden vakantiereizen ontraden.

De codes worden bepaald naar aanleiding van voorkomende risico’s in een bepaalde regio. Dit kan te maken hebben met natuurrampen, terreurdreiging, politieke maatregelen of andere mogelijke vormen van dreiging. Met de komst van Covid19 is iedere reiziger zich veel bewuster geworden van deze reisadviezen en de consequenties hiervan. Maar de werkwijze is onveranderd.

De adviezen worden niet alleen bepaald door de Nederlandse overheid wanneer een bestemming een verhoogd risico heeft. Ook de overheid van de vakantiebestemming kan bepalen dat zij liever geen Nederlandse reizigers willen toelaten. Ook op deze manier kan een bestemming code oranje krijgen.

Voor de meest recente reisadviezen kun je kijken op de volgende websites: 

 

Reizen en/of boeken bij code oranje

Belangrijk is te weten dat als je een reis boekt naar een land met code oranje deze niet verzekerd is bij zowel de zorgverzekering als annulerings- en reisverzekering. Verzekeringen gelden voor onvoorziene gebeurtenissen en dat is de reden van de code oranje niet. Wanneer een land code oranje heeft door de dreiging van Covid19, en je besluit toch te boeken, ben je je ervan bewust dat dit een risico is. De verzekering ziet dit niet als een onvoorziene gebeurtenis. Mocht je dan later bijvoorbeeld willen annuleren door Covid19, of ziek worden door Covid19, dan is dit niet gedekt. Overige zaken zoals diefstal of overige ziektekosten zijn uiteraard wel verzekerd. 

Als je geboekt hebt terwijl de bestemming code groen of geel had en tijdens je reis krijgt de bestemming code oranje, dan zul je samen met je reisorganisatie de terugreis moeten bespreken en zullen wij je repatriëren. Dit doen wij uiteraard in goed overleg, en zo snel als mogelijk is.

Uiteraard kun je altijd op reis als de vakantiebestemming dit weer toelaat. In dat geval kun je de mogelijkheden met ons bespreken. Wil je meer weten over de meest recente situatie op jouw favoriete vakantiebestemming? Neem dan contact met ons op.

 

Reizen en/of boeken bij code geel

Zodra de landen in Zuidoost-Azië weer code geel krijgen kunnen we samen met jou de geplande reizen boeken en bespreken we eventuele plaatselijke maatregelen met je. Uiteraard nemen we die vlak voor vertrek nogmaals met je door. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.

Gelukkig kunnen we je wel verzekeren tegen een nieuwe virusuitbraak! Dan dient je vakantiebestemming wel code geel te hebben op het moment dat je boekt. Samen met onze partner de Europeesche Verzekeringen zorgen we ervoor dat je met een gerust hart op reis kunt gaan.

 

Niet boeken maar dromen

Ondertussen gaan wij gewoon door met het maken van bijzondere reisvoorstellen. Deze voorstellen zijn geheel vrijblijvend zodat jij alvast vooruit kunt kijken naar díe prachtige reis! Neem gerust contact op of vul het offerteaanvraagformulier in. Want we kunnen niet wachten om je te helpen bij het samenstellen jouw droomreis!

Toerisme; de grootste vrijwillige uitwisseling van culturele en financiële rijkdom in de wereld...