Beste reistijd Indonesie & Bali

Beste reistijd Bali & Indonesië

Indonesië heeft een tropisch klimaat waarbij de temperatuur het gehele jaar tussen de 25-30°C ligt. Het land kent daarnaast slechts twee seizoenen. Namelijk het droge en het natte seizoen. De luchtvochtigheid en hoeveelheid neerslag verschilt per gebied, per eiland en per periode. Op de meeste Indonesische eilanden loopt het droge seizoen van april t/m september. Deze periode wordt gezien als de beste reistijd voor Bali en Indonesië. Met veel zonuren en relatief weinig regen. Hoe meer je naar het oosten en zuiden van Indonesië reist, des te droger het vaak wordt.

In de overige maanden is de kans op neerslag groter. De natte periode begint in het noorden van Sumatra en trekt dan in zuidelijke richting. De jaarlijkse regenval verschilt echter enorm. Sumatra heeft het hele jaar door een vrij nat klimaat. Vandaar ook de prachtige groene regenwouden. De drogere maanden op Sumatra zijn januari tot en met juli. Daarnaast valt er in mei meer regen dan in de andere maanden.

Van Java tot aan Raja Ampat zijn november tot maart de natste maanden. Als er regen valt, dan is dit vaak een hevige bui in de middag. Daarna is alles weer lekker opgefrist!

De koudste maanden zijn juli en augustus. Dit komt door een koudere zeewind vanuit Australië. Hier is het in deze periode winter. Vooral op Sumatra kan het dan afkoelen tot 15°C. Maar ook in de hoger gelegen gebieden, bij bergen en vulkanen, kan het een stuk koeler zijn. Dus zodra je de bergen in gaat is het verstandig om een lange broek en trui mee te nemen.

Beste reistijd Bali

De beste reistijd voor Bali is april tot oktober. In juli en augustus is het heel druk op Bali. Dan is het verstandig om hotels en rondreizen ruim van tevoren te boeken. Van november tot maart kan er meer regen vallen, maar dat is echter nooit de gehele dag. Natuurlijk wil je ook graag weten wanneer de rijstvelden er het mooist bij staan?! De rijstvelden, ‘sawah’s’ genoemd, worden 2 tot 3 keer per jaar geoogst afhankelijk van het soort rijst. Middenin het droge seizoen vindt het oogsten vaak plaats. Dit is in de maanden juni en juli. Daarna begint men direct met het planten van nieuwe rijst. Maar wat ons betreft heeft iedere fase van de groei iets bijzonders!

Feest & Festivals 

Ook vindt je leuke festivals op Bali zoals het Bali Arts Festival in juni en juli. Tijdens dit festival kun je genieten van Balinese kunsten. Zoals Balinese dans, gamelan concerten en schaduwpoppenshows. Het Bali Kites Festival vindt plaats in juli en augustus. Dan zie je vanaf de vele stranden van Bali duizenden kleurrijke vliegers de lucht in gaan!

Nyepi Day

Maar wat misschien nog wel de meest bijzondere dag is, is Nyepi Day op Bali. Dit is de ‘Dag van de Stilte’. Een Hindoe feestdag waarop het nieuwjaar van het eiland Bali wordt gevierd. Dit nieuwjaar loopt volgens een speciale ‘maan kalender’. En loopt dus niet gelijk met ons nieuwjaar.

De data van Nyepi Day zijn als volgt:
Donderdag 3 maart 2022.
Woensdag 22 maart 2023. 

De avond voor Nyepi wordt Ogoh-Ogoh gevierd met een grote offerceremonie voor de geesten van de onderwereld. Er gaan grote carnavalsoptochten door de straten met de mooiste praalwagens.

Op Nyepi Day is vanaf 6 uur ‘s morgens absolute stilte vereist. Dit duurt 24 uur. De Balinezen blijven op deze dag binnen om te mediteren en te vasten. Op deze manier proberen zij de slechte geesten te laten denken dat het eiland Bali verlaten is. Op Nyepi Day wordt er niet gereisd en niet gewerkt. Alle winkels, scholen, banken en andere instellingen zijn gesloten en zélfs alle lichten blijven uit.

Idul Fitr

Ook belangrijk om rekening mee te houden is de Ramadan & Idul Fitri.

De data van de Ramadan zijn als volgt:
Zaterdag 2 april 2022 – maandag 2 mei 2022, met Idul Fitr op maandag 2 mei.
Donderdag 23 maart 2023 – 22 april 2023, met Idul Fitr op zaterdag 22 april.

Tijdens de Ramadan mag men niet eten, drinken, roken, boos worden, vloeken en liegen. De Ramadan wordt afgesloten met Idul Fitri, het suikerfeest. Bij het ondergaan van de zon worden enorme feestmaaltijden opgediend en komen vele families, wijken en dorpen samen. De exacte data wisselen per jaar afhankelijk van de cyclus van de maan. De weken voor en na Idul Fitri is het uitzonderlijk druk op de wegen en bij toeristische attracties op vooral het eiland Java. Winkels en restaurants zijn vaak gesloten. Houd hier rekening mee bij het reserveren van je reis door Indonesië.

Rondreizen Indonesie en Bali